Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί διάρροια, πόνο στην κοιλιά και αιματηρές κενώσεις του εντέρου. Αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν επειδή το παχύ έντερο έχει φλεγμονή και δημιουργεί πληγές, που ονομάζονται «έλκη». Το παχύ έντερο ονομάζεται επίσης κόλον .
Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας;
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Μπορεί να συμβούν μόνο μία φορά. Ή μπορεί να φύγουν και να επιστρέψουν ξανά και ξανά. Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Διάρροια που μπορεί να συμβεί 10 ή περισσότερες φορές την ημέρα
- Αιματηρές κενώσεις του εντέρου
- Αιμορραγία από τον πρωκτό
- βλέννη που βγαίνει από τον πρωκτό
- Κράμπες στην κοιλιά
- Πυρετός
- Απώλεια βάρους
- Οίδημα και πόνος στους γοφούς και στα γόνατα
- Ερυθρότητα και πόνος στα μάτια
- Δερματικό εξάνθημα
- Έλκη ή πληγές στο στόμα σας
Υπάρχει εξέταση για ελκώδη κολίτιδα;
Ναι. Υπάρχουν μερικές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν την ελκώδη κολίτιδα. Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν μια εξέταση που ονομάζεται «σιγμοειδοσκόπηση» ή μια παρόμοια εξέταση που ονομάζεται «κολονοσκόπηση» .Για αυτές τις εξετάσεις, ο γιατρός βάζει έναν λεπτό σωλήνα στο ορθό σας (το κάτω μέρος του παχέος εντέρου) και τον περνάει στο κόλον σας. Ο σωλήνας έχει μια κάμερα συνδεδεμένη σε αυτό, ώστε ο γιατρός να μπορεί να κοιτάξει μέσα στο κόλον σας. Ο σωλήνας έχει επίσης συνδεδεμένα εργαλεία, έτσι ο γιατρός μπορεί να πάρει δείγματα ιστού για να τα δει στο μικροσκόπιο. Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, υπέρηχο , ή αξονική .
Πρέπει να αλλάξω τη διατροφή μου;
Εξαρτάται. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος δίαιτας που να έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα να αισθάνονται καλύτερα. Αλλά μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι ορισμένες τροφές φαίνεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Εάν συμβεί αυτό σε εσάς, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αποφύγετε αυτές τις τροφές για λίγο για να δείτε εάν αισθάνεστε καλύτερα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα εάν αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.
Εάν αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τη λήψη συμπληρωμάτων. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
Πώς αντιμετωπίζεται η ελκώδης κολίτιδα;
Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:
- Φάρμακα που παίρνετε ως χάπι – Ένα κοινό, η μεσαλαζίνη, ονομάζεται επίσης “5-ASA”.
- Φάρμακα που βάζετε απευθείας στο ορθό σας – Αυτά μειώνουν το πρήξιμο σε ήπιες περιπτώσεις. Χρειάζονται περίπου 1 έως 2 εβδομάδες πριν αρχίσουν να δρουν .
- Μια σύντομη πορεία ενός φαρμάκου στεροειδούς – Αυτό βοηθά στη μείωση του οιδήματος.
- Φάρμακα που δρουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα – Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του παχέος εντέρου σας από βλάβη. Περιλαμβάνουν “βιολογικά” φάρμακα όπως το adalimumab (εμπορική ονομασία: Humira), το infliximab (εμπορική ονομασία: Remicade), το ustekinumab (εμπορική ονομασία: Stelara) και το vedolizumab (εμπορική ονομασία: Entyvio). Περιλαμβάνουν επίσης φάρμακα που ονομάζονται “μικρά μόρια” όπως τοφασιτινίμπη (εμπορική ονομασία: Xeljanz) και η οζανιμόδη (εμπορική ονομασία: Zeposia).
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα βελτιώνονται μετά από λίγες μόνο εβδομάδες θεραπείας. Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν, ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει ένα διαφορετικό φάρμακο ή να σας χορηγήσει ένα στεροειδές φάρμακο μέσω IV (ένας λεπτός σωλήνας που εισέρχεται σε μια φλέβα). Αυτή η θεραπεία χορηγείται στο νοσοκομείο.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα επαναλαμβάνουν ένα μοτίβο υποχώρησης και μετά επανεμφάνισης. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να παίρνουν φάρμακα εφ’ όρου ζωής προκειμένου να διατηρήσουν την ελκώδη κολίτιδα τους υπό έλεγχο.
Είναι η χειρουργική επέμβαση μια επιλογή;
Όταν τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν 2 τύποι:
- Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού. Τα άτομα που κάνουν αυτή τη χειρουργική επέμβαση δεν μπορούν πλέον να έχουν κενώσεις με τον κανονικό τρόπο. Αντίθετα, οι κενώσεις τους βγαίνουν από μια τρύπα στην κοιλιά τους. Μια πλαστική σακούλα συλλέγει τα απόβλητα.
- Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μόνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός επανασυνδέει το λεπτό έντερο με τον πρωκτό. Τα άτομα που κάνουν αυτή τη χειρουργική επέμβαση μπορούν να έχουν κενώσεις με τον κανονικό τρόπο.
Τι γίνεται αν θέλω να μείνω έγκυος;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ελκώδης κολίτιδα δεν επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να μείνει έγκυος. Εάν θέλετε να αποκτήσετε μωρό, μιλήστε με το γιατρό πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Μπορεί να κάνετε τις εξετάσεις που χρειάζεστε πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Είναι σημαντικό για την ελκώδη κολίτιδα να αντιμετωπίζεται σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός μπορεί να αλλάξει τα φάρμακά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να μην είναι ασφαλή για ένα μωρό. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλει να σας χορηγήσει υψηλότερη δόση φυλλικού οξέος από ό,τι χρειάζονται οι γυναίκες χωρίς ελκώδη κολίτιδα.